Dr. Mevlüt Büyükhelvacıgil’den Konyalı Aile Şirketlerine Gelecekte Başarılı Olmanın Sırları

Konyalılar Derneği ve Konyalılar Vakfı tarafından İstanbul’da gerçekleştirilen “Aile Şirketleri ve Aile Anayasası” konulu konferansta Konyalı aile şirketleri bir araya geldi. 135 yıldır faaliyetine devam eden Konyalı Helvacızade Grubu’nun Yönetim Kurulu Üyesi ve aile şirketleri konusunda 3 kitabın yazarı olan Dr. Mevlüt Büyükhelvacıgil, Konyalı aile şirketlerine gelecekte de var olmanın yollarını anlattı. Konyalı şirketlerin yoğun katılım gösterdiği seminerde  Dr. Mevlüt Büyükhelvacıgil aile şirketlerini bekleyen büyük bir tehlikenin varlığına dikkat çekti.  

Yetişkin birer birey haline gelen çocukların aile şirketlerine katılması ile büyük çatışmaların yaşandığını vurgulayan Dr. Mevlüt Büyükhelvacıgil, bu sorunların yaşanmaması için ilk adımın Aile Anayasası hazırlamak olduğunu söyledi.

Dünyada ve Türkiye’de şirketlerin %90-95’ini aile şirketleri oluşturuyor. Rakam bu kadar büyük olunca aile şirketlerindeki yönetim, gelecek nesillere devir ayrı bir önem kazanıyor.  Dünyada aile şirketleri genelde 1-2 nesil sonra dağılma tehlikesi ile karşı karşıya geliyor, şirketleri sadece %3’ünün 4. nesile ulaşabiliyor. Aile şirketlerinde parçalanmaya neden olan faktörlerin başında şirketlerdeki kuşak çatışmaları yer alıyor. Büyük ekonomik krizlere direnebilen aile şirketleri aile fertleri arasındaki uyuşmazlık ve kavgalar nedeniyle kolayca dağılabiliyor. 

135 yıllık köklü geçmişiyle, Türkiye’nin önde gelen kurumları arasında yer alan Helvacızade Grubu “aile şirketlerinde kurumsallaşma, aile anayasası ve gelecek nesillere devir konusunda önemli çalışmalar yapıyor. Helvacızade Grubu’nun CEO’su ve şirketin 3. Kuşak üyesi Dr. Mevlüt Büyükhelvacıgil tarafından yürütülen çalışmalar  aile şirketleri için önemli bir rehber niteliği taşıyor. Konyalılar Derneği ve Vakfı tarafından yakın dönemde yaşanılan bir aile şirketinin parçalanması üzerine davet alan Dr. Mevlüt Büyükhelvacıgil, “gelecek kuşaklar” sorununa dikkat çekerek, atılması gereken adımlar konusunda açıklamalar yaptı:

“Yetişkin birer birey haline gelen çocukların aile şirketine katılması ile çatışmalar baş göstermeye başlıyor. Aile şirketlerinin her bir nesili küreselleşmenin de etkisiyle, hayata yeni değerler, farklı alışkanlıklar ve davranış tarzlarıyla atılıyor. Her bir yaş kuşağının sosyo ekonomik deneyimleri, çalışmaları liderlik tarzlarını etkiliyor. Dünyada birbirinden farklı özelliklere sahip olan kuşaklar belirli tanımlar ve harflerle simgeleştirilmiş durumda ve hepsinin hayattan beklentileri, istekleri ve davranış şekilleri çok farklı. Bu nesillerin bir araya gelmesi de aile şirketlerinde tartışmaları beraberinde getiriyor:

  • Gelenekçiler (71 yaş üzeri olan kişiler): “Gelenekçiler/Sessiz Kuşak” olarak adlandırılıyor. İkinci Dünya Savaşı’nda doğan, pek çok ekonomik ve politik belirsizlik ortamında büyüyen bu kişiler kuralcı ve risk toleransına sahip olmayan kişiler.
  • Baby Boomer’lar (52 yaş ve üzeri olan kişiler): Aile şirketlerinde genelde kurucu kuşakları oluşturuyorlar. Temel düşünceleri “çalışmak için yaşa”.
  • X Kuşağı (36 yaş ve üzeri olan kişiler): “Çalışmak için yaşa” diyen önceki kuşağın aksine “yaşamak için çalış” düşüncesine sahipler.
    • Y Kuşağı (16 yaş ve üzeri olan kişiler): Bilgisayarla büyüyen ilk nesili oluşturuyorlar. Eğitimli, her konuyu sorgulayan, kendi seçimlerini yapan, yaratıcı ve işverenden daha fazlasını isteyen grubu oluşturuyorlar.
    • Z Kuşağı (2000 ve sonrası doğan kişiler): Henüz çocukluk ve gençlik çağını yaşayan grup. Derin duygusallıkları ile kristal nesil olarak adlandırılıyorlar. Dünya ile ilgileri olmayan grup ileri teknoloji kullanımları ile ayrışıyor. 

    Aile şirketlerinin yeni kuşaklar için davranışı yeni jenerasyonları kucaklayarak, yeni kuşakların özelliklerini anlamalı ve gözlemeli. Bir yandan iyi eğitim almış, iyi büyütülmüş aile bireylerinin kuruma bağlılıkları da sürecektir. Yeni kuşakları reddetmeden inovatif bakış açılarını değerlendirmek şirketlerin geleceğine büyük katkı sağlanacaktır. Tecrübeli üst kuşaklar ile yeni kuşaklar arasında bağ sağlanırsa, iş koşulları kuşakların durumlarına göre özel olarak düzenlenirse aile şirketlerinin geleceğinde büyük fark yaratılacak ve başarı ortaya konulacaktır.

    Dr. Mevlüt Büyükhelvacıgil aktardığı tüm bilgileri Helvacızade Grubu’nda bizzat deneyimlediklerini de sözlerine ekledi.  Dr. Mevlüt Büyükhelvacıgil’in “Aile Şirketlerinde Kuşak Çatışmalarını Önlemek İçin X,Y ve Z Kuşağını Anlamak” isimli kitabı yakında aile şirketleri ile buluşacak.