AİLE ŞİRKETLERİNDE KURUMSALLAŞMA VE AİLE ANAYASASI

Aile şirketlerinin kurumsallaşma yolunda verdiği mücadeleye ışık tutacak çok yönlü bir çalışma serisi

Aile Şirketleri, Çatışmaların Nedenleri
İyi Yapılanma, İyi Yönetim
Gelecek Kuşaklara Devir
Aile Anayasası Nasıl Hazırlanır?
Helvacızade Aile Anayasası Örneği

“Her girişimci gibi bizim de arzumuz uzun yıllar emek vererek ve özveriyle çalışarak bugünlere getirdiğimiz aile şirketinin geleceğe taşınması. Şirketimizin nesiller boyu ayakta kalabilmesi için yeni teknolojilerle paylaşımcı yönetim sistemlerini uygulamayı ve kurumsallaşmayı (iyi yapılanma ve iyi yönetim) olmazsa olmaz adımlar olarak kabul ettik.

Kurumsallaşma sürecinde karşılaştığımız aile ve şirketle ilgili sorunlara çözüm ararken mutlaka yazılı bir anayasa oluşturmak gerektiğini gördüm. Bu ihtiyaçtan yola çıkarak başlattığım çalışmayı “Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma ve Aile Anayasa Uygulamaları” başlıklı bir doktora tezi olarak tamamladım.

Bu çalışma akademik niteliği ile birlikte yüz yılı aşkın bir işletme deneyimini de içeriyor. Dört nesildir ticaret ve üretimle uğraşan bir ailenin üyesi olmam, bilimsel disiplinle, hayatın gerçeklerini harmanlayarak teori ve uygulamayı bir araya getirmemi sağladı. Kitabın İngilizce versiyonunu da sunmaktan mutluluk duyuyorum.”

Dr. Mevlüt Büyükhelvacıgil (2010)

KİTAPLAR HAKKINDA

Dünya ekonomisinin yaklaşık %90’ını oluşturan aile şirketleri genellikle 1-2 nesil sonra dağılma tehlikesi ile karşı karşıya gelmektedir. Dünya çapında yapılan araştırmalara göre aile şirketlerinin sadece %3’ü 4. nesile ulaşabilmektedir. Ekonomi için büyük bir risk oluşturan bu duruma etki eden pek çok faktör bulunmaktadır.  Yönetim faaliyetleri ve yetkileri aile bireylerinde toplanan, klasik yöntemlerle idare edilen, kurumsallaşamayan, eski ve yeni kuşakları arasında görüş ayrılıkları bulunan, kendi içinde çatışma yaşayan aile şirketleri, değişim sürecinin getirdiği yenilik ve gelişmelere uyum gösteremeyerek dağılma noktasına gelmektedir. Profesyonel kadrolar da kurumsallaşamayan aile şirketlerinde görev almaktan kaçınmaktadır. Aile şirketleri bu tehlikeye karşı “Aile anayasası” oluşturarak önlem alabilmektedir.  “Şirketin geleceğini şansa bırakmayan, şirketlere özel hazırlanan yazılı kurallar bütünü” olan “aile anayasası” aile kültürünün korunarak, şirketin kurumsallaşmasına, yeni ürünler ve hizmetler geliştirerek geleceğe emin adımlarla ilerlemesine destek sağlamaktadır.

Dr. Büyükhelvacıgil’in, 7 yıl süren çalışmaları sonucu hazırladığı kitaplarında Helvacızade Şirketler Grubu’nun Aile Anayasası’nın önemli bir bölümü de paylaşılarak aile şirketlerine somut bir kaynak sunulmaktadır. Kitabın İngilizce versiyonu dünya çapında kullanılmaktadır.

KİTAPTA İŞLENEN KONULAR

  1. Aile Şirketleri
  2. Aile Şirketlerinde Yönetim ve Planlama
  3. Aile Şirketlerinin Ekonomideki Yeri ve Karşılaşılan Sorunlar
  4. Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma ve Kurumsallaşma Sorunları
  5. Kurumsallaşma Önerileri
  6. Aile Şirketlerinde İnovasyon, Başkacılık ve Koruma
  7. Aile Şirketlerinde Eğitim ve Kariyer
  8. Gelecek Nesil Aile Bireylerinin Eğitimi
  9. Gelecek Kuşaklara Devir
  10. Aile Şirketlerinde Sorunlar-Çatışmalar
  11. Aile Şirketlerinde Çatışmalar, Olumsuz Duygular ve Başa Çıkma Yolları
  12. Aile Anayasası ve Uygulaması
  13. Aile Anayasası Kapsamı
  14. Aile Anayasasının Temel Unsurları
  15. Aile Anayasası Hazırlamada Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
  16. Dünya ve Türkiye’de Aile Anayasası ve Aile Meclisi 
  17. Helvacızade Aile Anayasası Uygulaması (Helvacızade Aile Anayasası’nın Paylaşılması)

“Aile anayasası, şirketin geleceğini şansa bırakmayan, şirketlere özel hazırlanan yazılı kurallar bütünüdür. Anayasa her ailenin şirketinin vizyonu ve misyonu doğrultusunda şirkete özel hazırlanır. Anayasada yer alan yetkinlik kriterleri doğrultusunda aile bireylerinin de donanımlı olarak görev almaları sağlanır.”

Aile Anayasası Oluşturmanın
Şirketler için 10 Faydası

Aile Şirketlerinin
Tanımı ve Önemi

Aile Şirketlerinde
Başarılı Yönetişimin Sırları

Aile Şirketlerinde
Kurucuların Rolü

Aile Şirketlerinde
Yönetim Biçimleri ve Tarzları

Aile Şirketlerinde
Yönetimde Karşılaşılan Sorunlar

Aile Şirketlerinde
Planlama